Namaz en önemli ibadet müslüman için. Namaz için temizlik gerekli. Abdest de temizlik.
Abdest alma mekanlarının da temiz olması ibadetin bir parçası aslında.
Camilerdeki umumi tuvaletler sadece namaz kılanlara mahsus değil. Cami cemaatinin pek çoğu abdestini evinde alıp gelir. Tuvaletlerin pis kokusu ve kötü görüntüsünün sorumlusunu cami cemaati olarak görmek de cemaate haksızlık olur. Ama ne var ki caminin mütemmim cüzü haline gelmiş olan ve herkesin kullanımına açık da olan cami tuvaletlerinin temizliğinin sağlanması öncelikle müslümanların sorunu.
Son yıllarda İstanbul gibi büyük kentlerde cami temizliğini belediyelerin istlenmiş olması olumlu bir gelişme. Bildiğim kadarıyla temizlik ekipleri periyodik olarak cami içinin temizliğini yapıyor. Tuvaletlerin ise sürekli temizlenmesi lazım. Tuvalet temizliğini Cami imam ve müezzininin üzerine bırakmak doğru değil.
Kanaatimce DİB, Belediyeler ve cami dernekleri işbirliği ile bu meseleye bir çözüm bulunabilir.
Cami hizmetlerini üstlenen dernekler devamlı görevli istihdam ederek, sabun, tuvalet kağıdı gibi temizlik malzemelerini temin ederek cami yapma hayrı kadar müslimanın kullandığı mekanların temizliğini sağlamak ve insanlara hizmet de ibadettir anlayışıyla bu yapılmalı.
Derneği olmayan cami tuvaletlerini ise belediyeler temizletmelidir. Bunun için de sürekli görevli istihdamı zorunludur. İnsanların tuvaletleri temiz kullanmadığından yakınarak pisliğe razı olmak kabullenilemez. Bu tuvaletler umuni tuvalet olarak kullanıldığına göre, bakım ve temizliği belediye hizmetleri kapsamındadır. Belediyelere bu konuda cemaat ve toplum baskı yapmalıdır.
DİB ise bütün bu çalışmaları koordine etmeli, cemaat ile belediye ve dernek ilişkilerini belirli kural ve protokollere bağlayarak kolay işlemesini sağlamalıdır. En önemlisi de denetimin sağlanmasıdır.
Hepimizin derdine değindiğiniz için tebrik ve teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. İnşallah hayırlara vesile olur..