Temiz cami, rahat ibadet

Türkiye’de en fazla caminin bulunduğu illerden biri olan Konya’da kurulan bir dernek, oluşturduğu 6 kişilik bir ekiple, kent merkezi ile ilçe ve köylerinde tüm cami ve mescitlerin temizliğini yapıyor.

Konya Camileri Temizleme Derneği Başkanı Rıza Mendi, yaklaşık 5 yıl önce Konya’ya gelen dünyaca ünlü bir hafızın, kent merkezindeki bir camide Kur’an okuma programına katıldığını söyledi.

Kendisinin de katıldığı bu programda caminin avizelerinin ve halılarının kirliliğinden adeta utandığını ifade eden Mendi, o günden sonra cami ve mescitlerin temizliği için harekete geçmeye ve birşeyler yapmaya karar verdiğini bildirdi.

Mendi, bu kararının ardından 2007 yılında derneği kurduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

”Dernek bünyesinde faaliyet gösteren cami temizleme timimiz var. 6 kişiden oluşan bu ekip, hergün kendilerine tahsis ettiğimiz araçla belirlenen camilere sırayla gidip temizlik yapıyor. Temizlik için kent merkezindeki, cemaati çok olan ve çok kullanılan camilere öncelik veriyoruz.Konya’da yaklaşık 4 bin civarında cami ve mescit var. Belirli bir sıraya koyarak bu cami ve mescitlerin temizliğini yapıyoruz. Gittiğimiz camilerin mihraplarını, halılarını, camlarını yıkayıp avizelerin tozlarını alıyoruz. Bahçesini düzenlediğimiz bu camilerin tuvalet, minare ve şadırvanlarını da yıkayıp dezenfekte ediyoruz. Yani bir caminin A’dan Z’ye tüm bakımını, temizliğini yapıp pırıl pırıl hale getiriyoruz.”

Cami temizleme timinde yer alan 6 kişilik ekibin işinde profesyonelleştiğini anlatan Mendi, caminin büyüklüğüne göre günde 1 veya 2 ibadet yerinin temizliğini gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

”HEDEF; TEMİZLENMEDİK CAMİ VE MESCİT BIRAKMAMAK”

Mendi, bu ekibin tüm masraflarının hayırsever vatandaşların bağışlarından karşılandığını vurgulayarak, ”Derneğin kurulduğu günden buyana 4 yıl içinde yaklaşık 2 bin 500 cami ve mescidin temizliğini gerçekleştirdik. Hedefimiz ilçe, belde ve köylerde temizlenmedik cami bırakmamak” diye konuştu.

Cami imamları ile cemaatlerinden temizlik konusunda yoğun talep aldıklarını anlatan Mendi, gelen taleplere yetişemediklerini ancak tüm taleplere cevap vermeye çalıştıklarını bildirdi.

Daha önce imam eşleri ile mahallenin kadınlarının desteğiyle bu camilerin temizliğinin yapıldığını, bu temizliğin de yeterli olmadığını ifade eden Mendi, ”Camiler Müslümanların secde ettiği, Allah ile buluştuğu mekanlar. Bu nedenle buraların temiz, tertipli ve bakımlı olmalı. Biz de verdiğimiz hizmetle Müslümanlara daha temiz, ferah ve güzel bir ortamda ibadetlerini yapma imkanları sunuyoruz. Bu nedenle çok mutluyuz” diye konuştu.

Dernek olarak camilerin temizliğini ücretsiz yaptıklarını dile getiren Mendi, derneğin bağışlarla ayakta durduğunu sözlerine ekledi.

Cami temizleme timinin temizliğini gerçekleştirdiği Merkez Karatay ilçesindeki Çataltömek Camii İmam Hatibi Mevlüt Bican, derneğin bu hizmetlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Daha önceleri mahalledeki kadınların gönüllü olarak caminin temizliğini gerçekleştirmeye çalıştığını anlatan Bican, ”Bu da bir düzen ve süreklilik arz etmiyordu. Profesyonel anlamda da bir temizlik olmuyordu. Şimdi bu temizlik timi işimizi çok kolaylaştırdı. Verdikleri hizmetten çok memnunuz” diye konuştu.

Cami cemaati de ekibin 4-5 saat çalıştığı camide temizlenmedik yer bırakmadığını vurgulayarak, ekibe çalışmalarından dolayı teşekkür etti. (AA)

Konya Postası

 

 

Paylaşabilirsiniz...