PusulaHaber Röportajı

Cami minaresinden bir duyuru. “Mübarek Ramazan Ayı dolayısıyla camimizin temizliği yapılacaktır. Mahallemiz kadınlarının Allah rızası için bu temizliğe katılmaları rica olunur.” Bu anonsu yetişkinlerin çoğu hatırlar.

Mahallenin camisi temizleneceğinde büyük bir telaş, heyecan yaşanır. Bezini, kovasını alan kadınlar caminin yolunu tutar. Ellerinden geldiğince halıları süpürür, camları siler, bahçeyi düzenler. Pek çok mahallede bu temizlik furyası devam etse de Allah’ın evi olarak kabul ettiğimiz camilere bu temizlik yetmez. Hiçbir cami yılda bir temizlikle tam anlamıyla temizlenmez. İş cami imamına ve cemaate düşer. İşte Konya Camilerini Temizleme Derneği de bu noktada ciddi ve anlamlı bir hizmeti yerine getirmek üzere kuruldu ve faaliyetlerini 2007 yılından bu yana sürdürüyor. Bu güne kadar yüzlerce camiye gerçek anlamda temizlik yapan derneği, daha çok cami bekliyor.

Biz de derneğin çalışmalarını Başkan Rıza Mendi ile konuştuk.

Çiğdem KURUTCami temizliğinin mahallenin kadınları tarafından yapıldığı günler sona mı erdi?

Rıza MENDİ: Artık kadınlarımız evlerinin temizliği için bile yardımcı kadın buluyor. Selçuklu Dönemi’nde mahallelerde mescit, merkezlerde de büyük camiler bulunurmuş. Şimdi ise mahallelerde bile kocaman camilerimiz var. Kalabalıklaştık. Bu gün köylerden büyük mahallelerimiz var. Elbette buna bağlı olarak ihtiyaç da arttı. Dolayısıyla camilerin temizliği de artık imam cemaat ya da mahalle tarafından yapılamayacak duruma geldi. Bugün 500 metrekareden büyük camiler var. Hangi imam ve cemaat bu camiyi kolaylıkla temizleyebilir?

Ç.K. : Siz de derneği kurarken bunları mı göz önüne aldınız?

R.M.: Bunlar elbette önemli. Zaten temizlik dinin temeli. Bir Müslümanın secdesinin temiz olması lazım.   Biz insanın secde yaptığı yerin temiz olmasını istedik. Temizlik imanın temellerinden. Diğer yandan halkla camiyi, camiyle imamı birleştirmek istedik. İnsanlar mis kokak camilerde imamla bir araya gelsin, dini konularda merak ettiklerini sorsun. Çocuklar camide bulunsun. Cami bahçesinde toplansın. Amaçlarımız arasında bunlar da var.

Ç.K.: Aslında camilerin bir anlamda sosyal mekanlara dönüşmesini mi amaçlıyorsunuz?

R. M. : Ana gayemiz temizlik. Ama cami bahçelerindeki avlu duvarları yıkılmalı. Cami, duvarların arasında değil, insanların gözü önünde olmalı. Temizlik yapan ekiplerimiz o duvarların arkasında bir dolu uygunsuz malzeme, karsamba topluyor. Çünkü göz önünde olmayan, kuytu yerlerde her şey mümkün. İsteriz ki cami bahçeleri çocuklar için buluşma noktası olsun. İmamla, cemaatle iç içe olunsun. Çeşitli kurslar açılsın, faaliyetler yapılsın.

Ç.K.: Camilerin temizliği sırasında en çok neyle karşılaşılıyor?

R.M.: Bahçelerdeki gelişigüzel atıklar en rahatsız edici olanları. Ayrıca cami içlerinde de lüzumsuz kalabalıklar dikkat çekiyor. Mesela bir caminin duvarına 10 tane saat asılmaz. Reklam için getirip takmışlar. Çok gereksiz. Onlarca tespih var. Camiye giden tespihini cebine koyar gider. Bu hijyen açısından da önemli. Şimdi bir camiye yardımda bulunmak isteyen gidip 100 tane tespih alıp götürüyor. Tabi ki camilere yardım çok önemli. Ama bunların planlı olması lazım. Bir camiye yardımda bulunacak kişinin gerek cami imamına, gerekse ilgili mercilere ne eksikleri olduğunu sorup ona göre hareket etmesi daha doğru. Bugün gereksiz kalabalık eşya yüzünden bir kişi namaza duramıyorsa, hiçbir anlamı yok. Camilerde her şeyin yerli yerinde olması lazım.

Ç.K. : Temizlik nasıl bir program dahilinde yapılıyor.

R.M. : En az 7 kişiden oluşan ekibimiz var. Hizmetlerimiz, Müftülük, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Cami dernek ve cemaatleri ile koordinasyon içinde yürütülüyor. Büyük camiler öncelikli olmak kaydıyla hareket ediyoruz. Genellikle caminin imamı bizi arayıp randevu alıyor.  Daha sonra o cami bizim özel makinelerimiz ve malzemelerimizle halısından şamdanına, mimberinden bahçesine kadar temizleniyor. Talepte bulunan camilerin, halıları ihtiyaç ise yerinde yıkanıp-kurutulmakta, özellikle avize ve duvarları silinmekte, gerekli yerlerin temizliği ve düzenlenmesi en güzel şekilde yerine getiriliyor.  Camide öyle bir temizlik ve hijyen ortaya çıkıyor ki, imam da cemaat de şaşırıyor. Çünkü demin de söylediğim gibi gerçek anlamda bir temizlik yapılıyor.

Ç.K.: Derneğiniz tarafından temizlenen ilk cami hangisiydi?
R.M.: İlk olarak Hacıveyiszade Camisi’nin temizliğini yapmıştık. Hacıveyiszade Camii’nde 65 tane avize bulunuyor. Herhangi bir yere bu avizeleri temizletmek bile büyük maliyet. Ama ekiplerimiz bu avizeleri pırıl pırıl temizleyip vatandaşımızın hizmetine sundu. Yalnız avizeler değil. Tüm cami elden geçirildi ve hijyen sağlandı. Özellikle Kapı Camii, Şerâfeddin Camii, Sultan Selim Camii, Alaaddin Camileri gibi merkez camilerimiz ile daha sık temizlik ihtiyacı olan Sanayi camilerimiz öncelikli temizleniyor.

Ç.K.: Bundan sonraki planlarınız neler?

R.M.: Biz Konya’da  camilerimize mümkün olduğu kadar hizmet götürmeye çalışıyoruz. Ama bırakın Konya’yı başka illerden bile bize hizmet etmemiz için telefonlar geliyor. Tabi ki gidemiyoruz. Biz bu çalışmanın, böyle derneklerin yaygınlaşmasını, çoğalmasını istiyoruz. Verdiğimiz hizmet elbette maliyetle. Bu maliyeti de tamamen hayırseverler karşılıyor.  Ayrıca temizlikle ilgili çeşitli eğitim çalışmaları da yapıyoruz. Hazırladığımız kitapçıklarla temizlik konusunda vatandaşlarımızı bilgilendirmeye çalışıyoruz. Bu çalışmalarımız devam edecek.

Ç.K.: Bu hizmetleri yürütürken hiçbir hizmet almıyorsunuz. Vatandaşlarımız size nasıl ulaşabilirler?

R.M.: İhtiyacı olan camilerimiz için, talepler Müftülük aracılığı ile yapılabileceği gibi, doğrudan derneğimiz de aranabilir. Tel.: 0 539 761 90 00  Büro Tel: 0 332 351 66 33

Ç.K.: Konyalılar’dan beklentiniz neler?

R.M.: Konyalılar’a bu güne kadar bizlere verdiği destekten dolayı teşekkür ediyoruz ve desteklerinin devamını diliyoruz.

PusulaHaber

 

Paylaşabilirsiniz...